Alles wat je moet weten over het Constructeursregister
Misschien heb je er al weleens over gehoord: het Constructeursregister. Maar wat is het precies, waarvoor is dit register in het leven geroepen en hoe kun je je als constructeur registreren? In dit artikel leggen de specialisten van Subhan Ingenieursbureau het je haarfijn uit.
Table of Contents
ToggleWat is een Constructeursregister?
Het Constructeursregister - opgericht in 2010 - is een onafhankelijke stichting om erkenning te geven aan de professionaliteit van constructeurs. Door middel van registratie en toetsing kunnen constructeurs in de civiele-, infra- en bouwkundige sector worden opgenomen in dit register en hiermee hun deskundigheid en expertise aantonen. Het Constructeursregister maakt onderscheid in drie verschillende kwalificaties; de Registerconstructeur (RC), de Registerontwerper (RO) en de Registertoetser (RT). Aan elke kwalificatie worden verschillende eisen op het gebied van kwaliteit en werkervaring gesteld. Meer over de verschillende deelgebieden van het Constructeursregister lees je in de paragraaf “Toelatingseisen Constructeursregister”.
Waarom is een Constructeursregister nodig?
Het Constructeursregister biedt verschillende voordelen voor zowel constructeurs als voor opdrachtgevers in de civiele-, infra- en bouwkundige sector. Wanneer je een constructieberekening wil laten maken, wil je natuurlijk weten of een potentiële uitvoerde betrouwbaar genoeg is. Een constructeursregister geeft je deze garantie. Daarnaast zijn er andere voordelen die een register met zich meebrengt. We zetten de belangrijkste voordelen op een rijtje:
Voordelen voor constructeurs
- Erkenning van je kwaliteiten, expertise en vakmanschap
- Je komt op opdrachtgevers over als een betrouwbare partij
- Het stimuleert je om je te blijven ontwikkelen in je vakgebied
- Het biedt meer carrièremogelijkheden, goed voor je CV
Voordelen opdrachtgevers
- Doordat de constructeur is gescreend, kan je er van verzekerd zijn dat je samenwerkt met een betrouwbare en deskundige constructeur
- Geregistreerde constructeurs nemen hun verantwoordelijkheid en zijn oprecht
- Geregistreerde constructeurs zorgen voor een snelle en zorgvuldige afhandeling van procedures
Constructieberekening op maat ontvangen?
Toelatingseisen
Niet elke constructeur wordt zomaar toegelaten tot het Constructeursregister. Om zich te kunnen registreren in het Constructeursregister moet er aan een aantal voorwaarden en eisen worden voldaan. Zoals gesteld zijn deze per deelgebied verschillend. We zetten de belangrijkste toelatingseisen voor het Constructieregister op een rij:
Registerconstructeur (RC)
- De registerconstructeur beschikt over uitgebreide kennis en expertise op het gebied van materialen, mechanica, analysemethoden en -technieken.
- De registerconstructeur heeft kennis over aanverwante disciplines, zoals architectuur en installatietechniek.
- De registerconstructeur kan verschillende bouw- en constructiesystemen optimaal analyseren en toepassen, daarbij rekening houdend met het onderhoud van de betreffende constructie.
- De registerconstructeur heeft minimaal 6 jaar relevante werkervaring.
Registerontwerper (RA)
- De registerontwerper beschikt over uitgebreide kennis en expertise op het gebied van materialen, mechanica, analysemethoden en -technieken.
- De registerontwerper heeft uitgebreide kennis over aanverwante disciplines, zoals architectuur en installatietechniek - en voert inhoudelijk overleg met de betrokken partijen.
- De registerontwerper heeft ervaring met het ontwerpen van verschillende (integrale) bouw- en constructiesystemen - daarbij rekening houdend met het onderhoud ervan
- De registerontwerper heeft ervaring met (het opstellen van) verschillende contractvormen.
- De registerontwerper neemt verantwoordelijkheid voor het constructieve ontwerp en de veiligheidsaspecten die hierop van toepassing zijn.
- De registerontwerper heeft 10 tot 15 jaar relevante werkervaring, waarvan minimaal 5 jaar als constructief ontwerper.
Registertoetser (RT)
- De registertoetser beschikt over uitgebreide kennis en expertise op het gebied van materialen, mechanica, analysemethoden en -technieken, maar ook over andere gebieden zoals duurzaamheid, veiligheid, onderhoud en constructieontwerp.
- De registertoetser weet hoe schade aan een constructief ontwerp ontstaat en kan hier op anticiperen.
- De registertoetser weet feilloos nieuwe technieken te beoordelen en te controleren.
- De registertoetser kan verschillende constructies snel en effectief beoordelen - o.a. op veiligheidsaspecten - en de risico’s ervan in kaart brengen.
- De registertoetser heeft ervaring met het nemen van de eindverantwoordelijkheid voor de toetsing van constructieve veiligheid .
- De registertoetser heeft 10 tot 15 jaar relevante werkervaring, waarvan minimaal 5 jaar als constructeur met een controlerende functie.
Subhan Ingenieursbureau | Constructeursregister
Wil je meer weten over het Constructeursregister, de toelatingseisen of welke constructeurs zijn opgenomen in dit register? Subhan Ingenieursbureau staat je graag persoonlijk te woord wanneer je meer informatie wilt over het Constructeursregister. Neem telefonisch contact op via 0527 856 885 of maak gebruik van het contactformulier.