Huis bouwen in Suriname? Let hier op!
Een huis bouwen in Suriname vanuit Nederland? Een flinke opgave, maar zeker niet onmogelijk! Het is een hele zoektocht, mar met de juiste contacten kom je ver. Gezien het enorme aantal bouwprojecten in Suriname, dat momenteel aan de gang is, zou je denken dat informatie overal zou moeten zijn. Maar dat is niet het geval. Geen enkel adviesbureau kan je iets vertellen over het starten van een compleet bouwproject. Familie, kennissen, vrienden of andere contacten in Suriname kunnen je op weg helpen, maar niemand weet precies welke stappen je moet ondernemen. Wij zijn daarom op onderzoek uitgegaan om meer te weten te komen over dit onderwerp.
Subhan Ingenieursbureau is met 15+ jaar ervaring een vaste speler in de markt. Als constructiebureau ondersteunen wij particulieren en zakelijke klanten in de regio Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe en daarbuiten. Daarnaast heeft de eigenaar en oprichter , waardoor hij de markt goed kent.
Table of Contents
ToggleWaarom huis bouwen in Suriname?
Suriname is een land dat veel te bieden heeft aan mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woonplek. Of het nu gaat om een nieuwe start, een investering of een vakantiehuis, het bouwen van een huis in Suriname kan een zeer aantrekkelijke optie zijn. Hieronder bespreken we enkele redenen waarom het bouwen van een huis in Suriname een slimme keuze kan zijn.
Een van de belangrijkste redenen om een huis te bouwen in Suriname is de lage kosten. De bouwkosten zijn in het algemeen lager dan in veel andere landen, waardoor het bouwen van een huis in Suriname betaalbaarder kan zijn dan elders. Bovendien is het levensonderhoud in Suriname in vergelijking met andere landen relatief goedkoop. Hierdoor kan men met minder geld een hogere levensstandaard bereiken.
Een ander belangrijk voordeel van het bouwen van een huis in Suriname is dat men het huis volledig naar eigen wens kan ontwerpen en bouwen. Zo kan men een huis ontwerpen dat perfect past bij de eigen wensen en behoeften. Bovendien kan men bij het ontwerpen van het huis rekening houden met het klimaat en de omstandigheden in Suriname, zoals de hoge luchtvochtigheid en de warme temperaturen. Zo kan men bijvoorbeeld een huis ontwerpen met grote ramen en open ruimtes, die zorgen voor een goede ventilatie en verkoeling.
Een derde reden om een huis te bouwen in Suriname is de investeringsmogelijkheid. De huizenprijzen in Suriname zijn relatief stabiel en kunnen in de toekomst mogelijk stijgen. Hierdoor kan het bouwen van een huis in Suriname gezien worden als een slimme investering op de lange termijn. Bovendien kan men het huis ook verhuren, waardoor het een passief inkomen kan genereren.
Een ander voordeel van het bouwen van een huis in Suriname is de mogelijkheid om zelfvoorzienend te zijn. Door bijvoorbeeld een regenwateropvangsysteem en zonnepanelen te installeren, kan men onafhankelijk zijn van het gemeentelijke water- en elektriciteitsnetwerk. Hierdoor kan men besparen op de kosten voor water en energie en bovendien bijdragen aan een duurzame levensstijl.
Ten slotte biedt Suriname een prachtige omgeving en een rijke cultuur, wat het land zeer aantrekkelijk maakt voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woonplek. Met zijn ongerepte natuur, prachtige stranden en rijke geschiedenis en cultuur is Suriname een land dat veel te bieden heeft. Door een huis te bouwen in Suriname kan men volop genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft.
Perceel kopen in Suriname
Wanneer je in de toekomst in Suriname een huis wilt bouwen, is het belangrijk om een stuk grond te hebben, ook wel bekend als een kavel. Dit is niet anders dan in Nederland. In Suriname worden aangrenzende kavels verkocht als één perceel. Een perceel is een stuk grond dat één eigenaar en dezelfde eigendomsrechten heeft. Als een stuk grond gedeeltelijk verschillende eigendomsrechten heeft, zoals het ene deel eigendom en het andere deel niet, dan worden dit twee afzonderlijke percelen.
Perceelnummers in Suriname zijn unieke identificaties die aangeven waar het perceel zich bevindt op de kaart. Deze percelen worden geregistreerd bij het hypotheekkantoor en worden toegevoegd wanneer onroerend goed wordt gekocht. Het is raadzaam om contact op te nemen met een lokaal hypotheekkantoor voor de meest recente beschikbare percelen.
Vormen van eigendom
Er zijn veel verschillende vormen van eigendom, waaronder:
Volle eigendom: Dit is de meest complete vorm van eigendom. De eigenaar heeft het volledige recht om het eigendom te gebruiken, te verhuren, te verkopen of weg te geven.
Erfpacht: Bij erfpacht wordt de grond van de overheid gehuurd voor een bepaalde periode, meestal 75 jaar. De erfpachter heeft het recht om het land te gebruiken, maar is beperkt in het verkopen of verhuren ervan.
Opstalrecht: Dit is het recht om een gebouw of andere constructie te bouwen op andermans grond. De eigenaar van het opstalrecht heeft de verplichting om het gebouw te onderhouden en kan het recht doorgeven aan een ander.
Vruchtgebruik: Dit is het recht om gebruik te maken van andermans eigendom en de vruchten ervan te plukken, zoals bijvoorbeeld de opbrengst van landbouwgewassen. Het eigendom blijft echter bij de eigenaar.
Mandeligheid: Hierbij is er sprake van gezamenlijk eigendom, bijvoorbeeld van een weg, een erf of een sloot. De eigenaren zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud en het gebruik ervan.
Appartementsrecht: Dit is het recht op een deel van een gebouw met meerdere appartementen. De eigenaar heeft het exclusieve recht op dat deel van het gebouw, en het gezamenlijke recht op de gemeenschappelijke ruimtes.
Het eigendomsrecht in Suriname wordt geregeld door het Burgerlijk Wetboek en de Notariële Wet.
In Suriname zijn er twee vormen van grondbezit voor percelen met of zonder huizen erop. Dit zijn Domeingrond en Eigendom. Domeingrond wordt onderverdeeld in erfpacht (voor 1982) en de grondhuur (na 1982). Deze eigendommen hebben elk verschillende eigenschappen.
Eigendom
Bij aankoop van onroerend goed in Suriname dient je eerst het perceel te laten taxeren. Je betaalt overdrachtsbelasting over de getaxeerde waarde. Nadat je eigenaar bent van een stuk grond, hoef je de overheid geen toestemming te vragen om dit stuk grond vervolgens te verkopen. Je bent daarnaast niet gebonden aan bestemmingsplannen.
Erfpacht
Het erfpachtrecht geeft iemand het recht om op de aangekochte grond, eventuele woonruimtes erop te bouwen. De grond blijft echter eigendom van de erfpachter of eigenaar. Erfpacht kan worden verleend door een Staatsbosbeheerbureau, een woningcorporatie of een gemeente. Compensatie voor het gebruik van iemands erfpacht wordt een canon genoemd. De vergoeding wordt jaarlijks aan de eigenaar van het erfpacht betaald.
Het kopen van land met een erfpacht in plaats van rechtstreekse aankoop bespaart geld. Tot 1982 verleende de Surinaamse staat erfpachtovereenkomsten voor tijdsduur van 75 jaar. Met een door de staat verleende erfpacht krijgen mensen zakelijke rechten om de pachtgrond te gebruiken. Dit betekent dat ze de gehuurde grond kunnen gebruiken zoals ze privébezit zouden doen, met voorwaarden als bestemmingsplannen en verwijderingsplannen.
Grondhuur
Huur voor land kan dienen als een vast inkomen. Vóór 1982 verleende de staat erfpacht. Na 1982 is erfpacht afgeschaft en kwam grondhuur hiervoor in de plaats. Grondhuur geeft een eigenaar een recht op zijn perceel voor een periode van 40 jaar. Iedereen die na 1982 nog erfpacht heeft, moet bij de staat een verzoek indienen om zijn erfpacht om te zetten in grondhuur.
Het bouwontwerp
In de bouw vereist elk nieuw ontwerp een specifiek ontwerp dat op de constructie wordt toegepast. Deze ontwerpen worden uitgevoerd na het doorlopen van vijf stappen: Initiatief, Haalbaarheid, voorontwerp of VO, definitief ontwerp of DO en gedetailleerd ontwerp of bestek. Deze stappen dienen in chronologische volgorde worden uitgevoerd. De manier waarop bouwontwerp in Suriname wordt uitgevoerd, komt in grote lijnen overeen met de Nederlandse wijze. Partijen in Suriname helpen de afnemers van bemiddeling tot bouwbegeleiding en van bouwkundige tekeningen tot realisatie van nieuwbouw. Alleen zullen de instanties in Suriname de berekeningen en tekeningen anders beoordelen dan in Nederland. De regelgeving verschilt nou eenmaal van elkaar.
Aangezien je in Suriname veel vrijheid hebt bij het bouwen van een huis, kan je een ontwerp zelfstandig laten maken. Maar als je niet bezit over de kennis en vaardigheden van en architect of constructeur, is onze advies om de bouwtechnische zaken aan een expert over te laten. Regelmatig zijn consumenten niet op de hoogte van de voorwaarden om lopen tegen beperkingen aan.
Op internet kwamen we een voorbeeld tegen van een mevrouw die een flatwoning wilde gaan bouwen maar tegen een aantal problemen aanliep tijdens het bouwontwerp:
Probleem 1: oppervlakte
De totale oppervlakte van het perceel is 292,50 m2 en in haar eerste ontwerp van de flatwoning (flat=laagbouw) had ze een totale oppervlakte, exclusief de garages van 165 m2. Bovendien had ze aan beide zijden en aan de achterkant van het huis 1,5 m onbebouwd gelaten en voor het huis deels 1,5 meter en deels 3 meter.
In Suriname hoorde ze destijds (2006) bij het Ministerie van Openbare Werken dat de huidige bouwoppervlakte in Paramaribo onder de 50% van de totale oppervlakte van het perceel moet blijven. Als de garages in het ontwerp aan het huis vast zitten, dan tellen ze ook mee als bebouwd gedeelte. Aan beide zijden en de achterzijde van het huis moet 1,5m onbebouwd blijven, aan de voorzijde 3m. Deze verscherpte regels zijn enkele jaren geleden ingevoerd.
Buiten Paramaribo gelden deze regels niet en in sommige gebieden even buiten Paramaribo heb je niet eens een bouwvergunning nodig.
Probleem 2: plaatsing van de toiletten
De toiletten had de dame in het eerste ontwerp middenin het huis geplaatst. In Suriname kreeg ze van de aannemer en familieleden echter een duidelijk en dringend advies: houd de afstand tussen toilet en septictank zo kort mogelijk, anders krijg je narigheid. Dit ging gepaard met zgn. “bronbere” horrorverhalen. “Bronbere” (letterlijk gebrande buik) is een uitzuigtankwagen voor septictanken.
Probleem 3: lichtkoepel/dakraam
In het oorspronkelijke ontwerp wilde ze een dakraam of lichtkoepel, maar toen ze dit bij de aannemer ter sprake bracht bleek al gauw dat dit niet of moeilijk te krijgen is in Suriname; deze zou wellicht geïmporteerd moeten worden uit het buitenland. Dus had ze het het ontwerp zodanig aangepast dat een dakraam of lichtkoepel niet meer nodig was.
Aan het scenario hierboven lees je dat het bouwen de nodige obstakels kan hebben. Laat je goed informeren door deskundigen, zodat je problemen voorkomt. Het bespaart je niet alleen tijd, maar ook een hoop kosten.
Bouwtekening en constructieberekening
Een bouwtekening / constructieberekening is een technische tekening van een constructie of gebouw. Bouwtekeningen worden meestal gemaakt door bouwkundige tekenaars of architecten.
Een bouwkundig tekenaar is iemand die bouwkundige tekeningen maakt voor nieuwbouw in Suriname. Constructietekeningen zijn technische tekeningen gemaakt van een constructie of gebouw. Architecten ontwerpen de buitenkant van gebouwen zoals kantoren, fabrieken, kerken en scholen. Daarnaast begeleidt een architect vaak de realisatie van design gebouwen. De bouwtekeningen zijn in allerlei verschillende soorten en maten verkrijgbaar en hebben vaak een andere functie.
Ben je op zoek naar een bouwtekening voor jouw nieuwe woning? Je kan hiervoor een Nederlands tekenbureau vragen of een instantie in Suriname. Bij het Ministerie van Openbare Werken kan je door een toegekende tekenaar een bouwtekening laten maken. Daarnaast kan je ook direct een bouwvergunning aanvragen. Dit kon allemaal voor een redelijke prijs, een aantal jaren geleden. Je zou voor de zekerheid de exacte kosten moeten navragen. Wij helpen je graag bij het bepalen van de exacte kosten. Met onze achtergrond in Suriname weten wij van het reilen en zeilen.
Bouwvergunning nieuwbouw Suriname
De bouwvergunningen worden in Suriname afgegeven door het Ministerie van Openbare Werken. Dit Ministerie was vroeger onderdeel van het Nederlandse Ministerie. In 1945 heeft het zelfs onder die naam bestaan. Alle architecten in Suriname dienen hun bouwplannen in bij het Ministerie van Openbare Werken en de bouwvergunning is pas rond, als de directeur deze ondertekent.
Voor bouwtekeningen en bouwvergunningen heb je een kopie van de originele landmeterkaart nodig. De eigendomsakte wordt bekeken, maar is niet relevant. Dit betekent dat iedereen met een bouwplan een bouwvergunning kan aanvragen zolang je de originele akte maar kunt voorleggen.
Aannemer
Het vinden van een betrouwbare en geschikte aannemer is een uitdaging. Niet alleen de afstand maakt het lastig, maar ook het ontbreken van ervaring. Hoe weet je of een bouwbedrijf in Suriname geschikt is voor jouw project? En hoe vind je een aannemer als er niks over op internet te lezen valt? In Nederland zijn we gewend om te Googlen naar aannemers in de regio, de websites van deze bedrijven onder de loep te nemen om vervolgens tot een besluit te komen. Of we raadplegen platformen waar bouwbedrijven uit de regio worden aanbevolen. Wanneer je voor het bouwen van een huis in Suriname gaat Googlen, kom je maar weinig partijen tegen. Waarvan je niet weet of je deze kan vertrouwen. Ons advies is om via-via te vragen naar geschikte aannemers. Personen benaderen die ervaring hebben opgedaan. Heb je geen contacten in Suriname? Wij kunnen je helpen aan ingangen.
Kosten voor het bouwen van een huis in Suriname
De kosten voor het bouwen zijn afhankelijk van een diverse factoren zoals de bouwmethode, kosten voor het ontwerp, materiaalkosten, kavelkosten per locatie, kwaliteit en de koers van de USD ten opzichte van Euro. En niet alleen in Nederland vindt inflatie, ook Suriname kampt met inflatie. De gemiddelde prijzen in de bouw zijn in het eerste kwartaal van 2022 met zo'n 6,8% gestegen. In vergelijking tot het eerste kwartaal in 2021 is dit een stijgen van de prijzen met 63,9%. De gegevens zijn afkomstig van het Algemeen Bureau voor de Statistiek over de Bouwprijsindex.
Een hoop factoren waar je rekening mee moet houden voor het uitrekenen van de kosten. We kunnen je niet 1-op-1 een prijs geven. Wat we wel kunnen doen is een schatting geven voor het kopen van een bestaande woning in Suriname. Voor een bedrag vanaf 80.000 kun je een mooie riante vrijstaande woning kunnen bouwen in Suriname. Stel we gaan uit van een perceel van 10.195 m2 (bron makelaar Suriname), kom je in totaal op een kostenpost van 150.000 euro uit. Dit is excl. notaris-, taxatiekosten en overdrachtsbelasting.
Hulp nodig bij het bouwen van een huis in Suriname?
Het bouwen van een woning in Suriname is een serieuze investering. Bij Subhan Ingenieursbureau (gevestigd in Emmeloord, Flevoland) zijn we goed thuis in Suriname, mede dankzij eigenaar Rasheed Subhan, die er een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht. Met ons uitgebreide netwerk kunnen we je voorzien van de juiste informatie en begeleiding. We nemen enkel bouwprojecten aan vanaf €50.000, en voor bouwtekeningen hanteren we een starttarief van €5.000. Ben je geïnteresseerd en past jouw project binnen deze budgetten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor verdere mogelijkheden.
Meer blogs lezen