Constructie berekening laten maken | Subhan Ingenieursbureau
constructie-berekening

Constructie berekening laten maken


Laatst bijgewerkt op
4 mei 2021
Geschreven door Rasheed van
Subhan Ingenieursbureau
constructie-berekening-laten-maken

Constructie berekening laten maken doe je in situaties waarbij dragende delen worden gebruikt voor de realisatie van een constructie. Doordat de essentie van een constructieberekening zwaar meetelt in de bouw, wordt een constructieberekening vaak gemaakt door een daartoe bevoegd constructeur.

Hoeveel belasting kan een draagmuur hebben? Welke andere dragende delen in een constructie moeten een accurate berekening hebben? En hoe zit het met de stabiliteit van de constructie? Dit zijn vragen waarop een constructie becijfering antwoord kan geven en dat ten goede komt voor de fundering van je woning.

Wat is een berekening voor een constructie?

Bestaat de “constructie” uit meerdere elementen? En heeft deze constructie daardoor dragende delen nodig om de elementen in stand te houden? Dan spreek je al snel van de noodzaak een constructie berekening te laten maken.

Uiteenlopende materialen van hout en steen tot staal en beton hebben berekeningen nodig, alvorens actie wordt ondernomen met de bouw van een constructie. De meest accurate berekeningen kunnen gemaakt worden met 3D technologie. Hiernaast zorgen, aan de hand van 3D technologie gemaakte constructie berekeningen, voor een sterke preventie van ongemak in de bouw zoals vertraging. Ook dragen berekeningen bij aan het management van een constructie. Een calculatie voor een constructie zorgt in de uitvoering voor duidelijkheid.

Constructie berekening voor steiger constructies kunnen complex zijn. Niet alleen de constructie heeft baat bij een accurate berekening. Veiligheid van steigers staan ook hoog in het vaandel tijdens constructieve werkzaamheden. Naast berekeningen voor steigerconstructies, zijn er ook seismische berekeningen voor de bestendigheid van constructies in gevallen van aardbevingen. Het komt nog vaak voor dat bij de bouw van constructies niet genoeg rekening wordt gehouden met het risico en de impact van een eventuele aardbeving.

Constructie berekening laten maken in 3D

constructie-berekening-laten-maken
Ontwerp: Jaap Hoekstra Willem Dijkstra Architecten

Naast het tv-scherm in de woonkamer en de spannende films in de bioscoop, zijn er ook mogelijkheden om constructie berekeningen te laten maken in 3D. Het grootste deel van de gemaakte berekeningen door Subhan Ingenieursbureau is gerealiseerd met 3D technologie. Bovendien staat deze 3D technologie het toe om effectief samen te werken met interne en externe partijen. Omdat de constructie berekeningen exporteerbaar zijn in gebruiksvriendelijke bestanden, kunnen andere partijen deze ook gebruiken als ondersteuning voor constructieve werkzaamheden en besluiten.

Constructie berekening laten maken voor aanbouw, uitbouw of nieuwbouw is zeer voordelig met een 3D berekeningstechnologie 3D berekeningen worden vaker uitgevoerd voor stalen hallen, aardbeving gebouwen en complexe constructies. Een simpele uitbouw, aanbouw of nieuwbouw woning wordt vaak niet in 3D berekend. In principe de wat complexere constructies. Wij kijken namelijk naar de beste en meest efficiënte oplossing voor de berekeningen. Het kunnen anticiperen op complicaties tijdens de uitvoering van constructieve werkzaamheden bevorderen de snelheid van het project. Ook zullen extra kosten uitblijven wanneer de 3D berekeningen accurater gemaakt zijn dan bijvoorbeeld een 2D constructie berekening.

Berekenen voor draagkracht van de constructie

Het draagvermogen is een welbekend begrip binnen berekeningen voor constructies. In de bouwsector is de draagkracht het vermogen van de ondergrond om de constructie daarop te kunnen dragen.

Je hebt niet alleen te maken met de druk van een constructie op de dragende delen waarvoor de berekeningen worden uitgevoerd. Ook andere krachten waar je geen invloed op hebt zijn van toepassing zoals: sneeuw, heftige wind en storm.

Uiteindelijk moet de fundering jouw constructie kunnen dragen zoals hij gerealiseerd is. En eerder benoemde belastingen door het weer zijn ook aspecten waar rekening mee moet worden gehouden. Hierin heb je verschillende mogelijkheden voor een sterke fundering.

Constructie calculatie voor op “staal”

Deze variatie in funderingen verraad al de manier hoe deze fundering gebouwd kan worden. Maar niets is minder waar. Funderingen op staal zijn niet letterlijk met staal gemaakt. Het woord “staal” staat voor het Franse “estal”, wat je kunt definiëren als “vaste plaats”. Dus het materiaal dat wordt gebruikt is geen staal, maar beton. Hier fungeren gewapende betonnen delen als fundering waar een constructie op kan worden gebouwd.

Ook hier zijn constructie berekeningen nodig om de draagkracht te bepalen van de fundering. Hiermee kunnen flinke kosten worden bespaard in de keuze van de fundering. Als het draagvermogen meevalt, zal dat in de verdere bouw van de constructie ook kosten kunnen reduceren omdat de fundering bijvoorbeeld minder materiaal nodig heeft.

Constructie becijfering laten maken voor een paalfundering

constructie-berekeningen

Voor elke constructie op welke fundering dan ook, kunnen succesvol constructie berekeningen worden gemaakt. Ook bij een paalfundering kan een constructie berekening kosten reduceren en anticiperen op complexe situaties. Want als een ondergrond niet krachtig genoeg is voor een fundering op staal, kan een paalfundering worden toegepast. De zogenoemde “heipalen” verplaatsen de belastingen van de betreffende ondergrond naar een diepere draagkrachtige laag in de bodem van de ondergrond. Hier kunnen verschillende type palen worden gebruikt.

Bij het gebruik van een paalfundering zijn berekeningen ten behoeve van de draagkracht ook zeer verstandig om te laten maken. Want constructie berekeningen geven je de juiste informatie om besluiten te nemen.


Laatst bijgewerkt op
4 mei 2021
Geschreven door Rasheed van
Subhan Ingenieursbureau
Constructeur
Civiele techniek Sluiten

Goedendag! Leuk dat je mijn blogartikel "Constructie berekening laten maken" leest.
Mocht ik je ergens mee kunnen helpen of heb je een vraag, ik hoor het graag!


Delen