Uitbouw woning achterkant | Subhan Ingenieursbureau
uitbouw-achterkant-woning

Uitbouw woning achterkant


Laatst bijgewerkt op
25 september 2020
Geschreven door Rasheed van
Subhan Ingenieursbureau

Naast het feit dat een uitbouw woning een vaak voorkomt, kun je de uitbouw van de achterzijde van je huis op verschillende manieren aanpakken. Bovendien kom je zelf ook voor een aantal keuzes te staan zoals de achterkant van de woning uitbouwen in de hoogte of de breedte. Ook de keuze in de bouw zelf, prefab of juist traditioneel?

Subhan Ingenieursbureau vertelt je over de situatie met je buren tijdens een uitbouw, voordelen van het uitbouwen, vergunningen en regels!

Uitbouwen van je woning? Wat met de buren…

Hoe mooi en hoe klein een uitbouw ook kan zijn, je buren hebben recht van spreken. Bijvoorbeeld het recht om ongehinderd de openbare weg op te kunnen. En als je uitbouw dit kan verhinderen zul je toch echt de uitbouw moeten uitstellen en tot een geschikte oplossing moeten komen, samen met je buren.

Ook ben je in overtreding wanneer je het uitzicht belemmert van de buurman of buurvrouw. Uiteindelijk los je dit vaak op door binnen de geldige hoogte te blijven die voor de uitbouw van jouw woning geldt. Bij de lokale gemeente kan je dit uiteraard grondig checken!

Tot slot is eerlijkheid en transparantie een sleutel element voor de uitbouw van je woning. De uitbouw van de achterkant van je woning is een weloverwogen beslissing, waarin ook je buren een rol spelen.

De voordelen van het verlengen, verhogen of verbreden van de achterkant van je woning

Groter wonen! Met veel raamwerk zal niet alleen de lichtinval een positief effect zijn van uitbouw, ook het gevoel van extra ruimte is een prettig effect. Tot slot is er meer ruimte om te leven, te koken, tv te kijken, gasten te ontvangen en nog veel meer.

De juiste partij selecteren die zowel prijs en kwaliteit combineert in de ideale uitbouw van de achterkant van je woning, dat is de grootste uitdaging. Subhan Ingenieursbureau zet zich graag in om deze combinatie met je te maken.  

Vergunning nodig voor de uitbouw van de achterzijde?

Alvast beginnen met het plaatsen van een fundering is misschien niet het handigste idee. Het aanvragen van een vergunning is essentieel en ook voorwaardelijk als je de woning wilt uitbouwen aan de achterkant. Nadat de lokale gemeente de uitbouw heeft goedgekeurd kan je beginnen.

Een gemeente heeft gemiddeld 40-50 dagen nodig om te reageren op een vergunningsaanvraag voor jouw uitbouw. Bij een minder complexe aanvraag zoals de aanvraag van de uitbouw van de achterzijde van je woning zal het aanvragen van een vergunning eerder meevallen dan tegenvallen.

Wil je uitbouwen? Let op de volgende uitbouw regels:

  • Maximaal 250 cm uitbouwen
  • Niet meer dan 4 meter omhoog bouwen
  • Maximaal een halve meter boven de vloer van de eerste verdieping
  • Nooit hoger dan het hoofdgebouw

Als je niet voldoet aan bovenstaande opsomming voor je uitbouw, dan moet je voor een vergunning gaan.

Het verschil tussen uitbouw en aanbouw

Uitbouw woning is een bekende zoekopdracht, maar hoe dicht zit dit bij aanbouw? Uitbouw is het verbouwen van bestaande elementen van een woning. Het bouwen van een extra ruimte aan de achterkant van je woning is een voorbeeld van uitbouw. Maar ook het realiseren van een dakkapel kunnen gezien worden als uitbouw.

Wanneer je een constructie gaat aanbouwen praat je snel over een compleet nieuwe constructie in tegenstelling tot de uitbouw van je woning. Een complete loungehoek of een bijkeuken die los van het huis wordt toegevoegd aan de woning, dat zijn voorbeelden van aanbouw.


Laatst bijgewerkt op
25 september 2020
Geschreven door Rasheed van
Subhan Ingenieursbureau
Constructeur
Civiele techniek Sluiten

Goedendag! Leuk dat je mijn blogartikel "Uitbouw woning achterkant" leest.
Mocht ik je ergens mee kunnen helpen of heb je een vraag, ik hoor het graag!


Delen