Onze definitie van
Geotechniek
Geotechniek is een vakgebied dat zich primair richt op alles wat nodig is om (ondergronds) te bouwen. Je kunt hierbij denken aan het berekenen van de fundering en ook het aanleggen/aanleggen van de kelder (drainage) en het voorbereiden van de bouwplaats.
Tijdens het geotechnisch onderzoek wordt de opbouw van de verschillende bodemlagen getekend, zodat het draagvermogen van de bodem kan worden verklaard. Dit gebeurt door te peilen. Omdat de bodemstructuur op een onderzoekslocatie kan variëren, worden er meestal meerdere sonderingen uitgevoerd. Het aantal sonderingen dat uitgevoerd moet worden is afhankelijk van het te behalen resultaat en wordt veelal in overleg met de bouwer bepaald. Ook doen wij veelvuldig (geotechnisch) boren tijdens sonderingen. De zogenaamde "ongeroerde monsters" die we vervolgens verzamelen, worden in het laboratorium getest volgens verschillende criteria.
Na veld- en laboratoriumwerk kan de geotechnisch adviseur met het benodigde advies aan de slag.
Geotechniek is vakwerk. Een offerte aanvragen is zo gepiept.
Advies voor geotechniek
Wij adviseren opdrachtgevers over geotechnische vraagstukken, dat wil zeggen alle vraagstukken op het gebied van bodemsterkte-eigenschappen. Als het niet vliegt of drijft, is onze kennis een noodzakelijke meerwaarde. Wat ons onderscheidt van onze branchegenoten is ons gedegen begrip van niet alleen de theorie, maar ook de uitvoering van de achterliggende techniek, het realiseren van bouwkuipen en het aanbrengen van (zand)wallen.
Paalberekeningen zijn van belang om het draagvermogen van palen in constructies te kunnen bepalen. Met de resultaten uit de berekeningen wordt de stabiliteit van de desbetreffende constructies gewaarborgd.
De poeren zijn gemetselde of betonnen draagconstructies (ondersteuningsconstructie), meestal licht taps toelopend. Plaatsing van een poer gebeurt vaak waar de relatief smalle kolom het beton of de vloer van de vloer kan "ponsen": anders zal de vloer om de kolomkop instorten. Om de slagvastheid te vergroten, wordt het bovenste deel van de kolom verbreed.
Poeren zijn ook steunpunten van beton, baksteen of natuursteen voor het ondersteunen van stijlen of kolommen (in oudere gebouwen, nog steeds in schuren, kasgebouwen, enz.); een ander voordeel is dat de houten noppen de fundering niet bereiken, en dus minder snel rot. Hierdoor kan de kolom door de vloer of fundering aan de boven- en onderkant van de kolom "ponsen".
Stalen funderingen hebben niets met staal te maken, zoals algemeen wordt aangenomen. In principe is het niets meer dan een bakstenen muur met daaronder een brede gemetselde fundering of betonplaat. Er zijn geen palen of andere palen onder de stalen fundering. Daarom wordt het fundament op de grond gedragen zoals het is. De term komt van het feit dat het oppervlak waarop de fundering zit "hard als staal" is. Het gaat om een dicht opeengepakte zandbodem die de eigenschappen van beton heeft en daarom ook wel "vaste grond" wordt genoemd. Deze vaste grond kan enkele (tientallen) centimeters diep zijn. Daarom is deze ondergrond ideaal voor funderingen op staal. Soms is de vaste grond maar tientallen meters diep. Bovenop liggen verschillende lagen klei, kalk of mergel. Een fundering op palen is de enige optie om te voorkomen dat het gebouw gaat verzakken en scheuren in de fundering.
Damwanden worden vaak gebruikt om grond van water te scheiden in bouwkuipen. Damwanden worden ook veelvuldig toegepast in waterbouwkundige toepassingen, zoals het vervangen van kademuren, bekledingen of taluds. Soms zijn damwanden tijdelijk en worden ze na afloop van de werkzaamheden weer verwijderd. Maar het komt ook voordat damwanden een vast onderdeel van het gebouw zijn. Het inbrengen (trillen of heien) en verwijderen (trillingen) van damwanden kan effect hebben op de ondergrond in de omgeving. Subhan Ingenieursbureau adviseert je welk type damwand je het beste kunt gebruiken. Als het type damwand bekend is, berekenen wij voor je wat de damwand kan hebben
Voorbeelden uit de praktijk
Nieuwbouwwoning met loods Kuinre
Deze nieuwbouwwoning met loods is ideaal voor woonwerk en werd gebouwd aan De Schans in Kuinre. Wij hebben de constructieve berekeningen van de woning en loods verzorgd. De loods werd in 3D uitgerekend.
Nieuwbouw Witrik Meerstad
Nieuwbouw Lelystad
Voor de woning in Lelystad zijn constructieve berekening van de bovenbouw en fundering uitgevoerd. Verder zijn controle werkzaamheden verricht voor de tekeningen van derden.
Onze oplossing in geotechniek
Onze expertise in geotechnische berekeningen en bouwkundige tekeningen helpt bij het creëren van een solide constructie.
Vrijblijvende offerte aanvragen?
"*" geeft vereiste velden aan