Table of Contents
ToggleVoor welke verbouwingen heb je een bouwvergunning nodig?
Je wilt je huis verbouwen en vraagt je af of je voor de verbouwingen een bouwvergunning nodig hebt. Het mooiste zou zijn om te verbouwen zonder dat je een vergunning nodig hebt. Waarom? Omdat je voor een vergunning legeskosten betaalt. Bovendien ga je de administratieve molen van de overheid in, en dat duurt soms best lang. Pas als je de vergunning hebt, mag je beginnen met verbouwen.
Mag je dan ook verbouwen zonder vergunning? Voor de verbouwingen waar je een bouwvergunning voor nodig hebt, is het wel zo verstandig om te wachten. Je wilt voldoen aan de regelgeving en je bent pas verzekerd als je de vergunning hebt. Voor welke verbouwingen heb je die vergunning nodig en met welke mag je gewoon aan de slag, zonder dat toestemming van de gemeente is vereist? En hoe vraag je zo’n vergunning aan? In dit blog vertellen we je er alles over.
Waarom heb je een bouwvergunning nodig?
Heb je voor verbouwingen snel een bouwvergunning nodig? Het idee dat veel mensen hierbij hebben is dat je een heel boekwerk moet opsturen en vooraf veel geld moet betalen, om de vergunning toegekend te krijgen. Je doet dus al veel voorwerk zonder dat je ook maar iets weet over de vergunning. Daardoor ontstaat er een beeld van overtollige bureaucratie rondom de aanvraag van een vergunning.
Toch valt het allemaal wel mee. Gemeenten hebben niet echt de reputatie dat ze heel snel zijn, maar gelukkig is het de laatste jaren wel een stuk verbeterd. Het gaat in ieder geval allemaal veel sneller dan vroeger. Zijn al die documenten dan nog wel nodig? De stapel papierwerk blijft helaas ongewijzigd. Je hebt namelijk niet voor niets een bouwvergunning nodig. Die is er om te zorgen dat iedereen in Nederland in een veilige omgeving kan wonen.
Om dat voor elkaar te krijgen, moet de gemeente de verbouwingen wel controleren. Anders ontstaat er een wildgroei aan verbouwingen door het hele land en dat brengt de nodige risico’s met zich mee.
Hoe controleert de gemeente de verbouwing dan? Er zijn 7 onderdelen waarop de verbouwing wordt bekeken. Voor een normale verbouwing zijn de volgende punten het belangrijkste:
- Toetsing op de veiligheid van de woning.
- Toetsing op de leefbaarheid van de omgeving.
- Er wordt gekeken naar de milieu-eisen.
- Ze toetsen op het uiterlijk van de verbouwing.
Om deze 4 onderdelen te checken zijn er regels opgesteld in het Bouwbesluit, het Bestemmingsplan en de Welstandseisen. Hier staat bijvoorbeeld in dat een constructieberekening verplicht is, als je iets gaat wijzigen in de bestaande constructie. Er staat ook in dat je jouw woning alleen maar voor die functie mag gebruiken. Je mag er bijvoorbeeld geen kantoor van maken. Je mag ook niet zomaar elke kleur steen gebruiken, want dan verander je te veel aan het uiterlijk van de woning. Dit zijn dus allemaal redenen voor overheden om vergunningen bij een verbouwing te verplichten.
Een bouwvergunning is in welke situaties verplicht?
Bij welke verbouwingen heb je altijd een bouwvergunning nodig? Als je wijzigingen in de constructie aanbrengt, ben je altijd verplicht om een vergunning te hebben. Aan welke voorbeelden moet je dan denken? Denk hierbij aan:
- Het plaatsen van een aanbouw;
- Het plaatsen van een dakterras;
- Een draagmuur verwijderen;
- Het plaatsen van een dakopbouw;
- Nieuwe kozijnen plaatsen in de woning;
- Een nieuwbouwwoning bouwen;
- Een trapgat installeren.
De controles van een gemeente zijn niet voor elke verbouwing hetzelfde. Bij het ene type verbouwing ligt de focus op veiligheid, zoals bij het maken van een trapgat of het verwijderen van een draagmuur. Hierbij moet een constructeur kijken of je een berekening hebt die voldoet aan de regels van het Bouwbesluit.
Bij andere soorten verbouwingen, zoals een dakterras, opbouw of nieuwbouwwoning, komen er weer andere dingen kijken voor de vergunningsaanvraag. In die gevallen moet je laten zien dat je voldoet aan de gebruikseisen, milieu-eisen en de eisen rondom het uiterlijk van het bouwwerk.
Dus voor welke verbouwingen heb je een bouwvergunning nodig? In principe voor alles waarbij je de constructie wilt wijzigen. De gemeente wil voor de veiligheid en de omgeving eerst zien wat de plattegronden, doorsneden en specifieke aanduidingen zijn van bepaalde installaties. Wees daarom zo volledig mogelijk als je de aanvraag voor een bouwvergunning doet.
Geen bouwvergunning, wanneer geldt dit?
Je hebt geen bouwvergunning nodig in de volgende situaties:
- Het bouwen van een aanbouw;
- Het plaatsen van een overkapping;
- Een bijgebouw in je tuin;
- Zonnepanelen op je dak plaatsen;
- Het plaatsen van een dakkapel aan de achterkant van je woning.
Dit mag je niet onbeperkt doen. Er zijn ook regels voor een aanbouw, bijgebouw of carport in je tuin. Voor het plaatsen van zonnepanelen geldt precies hetzelfde. Je moet je aan de maximale afmetingen houden, maar verder is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de ligging van het bouwwerk. Daarnaast moet het uiterlijk voldoen aan de redelijke eisen van Welstand. Een felgroene aanbouw mag bijvoorbeeld niet.
Het belangrijkste voor vergunningsvrij bouwen is dat je nog steeds moet voldoen aan het Bouwbesluit. Oftewel, je bent nog steeds zelf verantwoordelijk voor het bouwen van een veilig bouwwerk. In artikel 2.1 en 2.2 van het Bouwbesluit staat dit onderdeel beschreven. Dit komt er op neer dat je altijd een constructieberekening moet laten maken als je constructieve wijzigingen doorvoert. Als je dit niet doet, loop je het risico dat je project wordt gestopt.
Ik heb een bouwvergunning nodig
Wat moet je doen als je voor je verbouwing een bouwvergunning nodig hebt? De gemeente controleert dus op 7 verschillende punten. Je moet een procedure starten; hou er rekening mee dat de aanvraag soms tot wel 8 weken duurt. De gemeente mag de procedure eenmalig met 6 weken verlengen. Hoe gaat de aanvraag van een vergunning in zijn werk?
- Maak een ontwerp voor je verbouwing.
- Check of je een vergunning nodig hebt.
- Laat een bouwtekening maken.
- Laat de constructie berekenen.
- Vraag de vergunning aan.
- Ontvang de beschikking van de gemeente.
- Begin met de verbouwing.
De vergunningcheck doe je bij het Omgevingsloket van de gemeente. Zodra de vergunningcheck aangeeft dat je vergunningplichtig bent, moet je de juiste documenten gaan verzamelen. De tekening en berekening van de constructie zijn belangrijk om door te geven, maar ook de volgende gegevens zijn benodigd:
- Persoonlijke gegevens.
- Locatiegegevens bouwwerk.
- Omschrijving van de verbouwing.
- Foto’s van de locatie.
- Schatting van de bouwkosten.
- Kwaliteitsverklaringen over de te gebruiken materialen.
- Bouwtekeningen van de huidige en gewenste situatie.
- Berekening van de constructie.
- Stempelplan (onderdeel van de constructieberekening).
Het boekwerk is dus nodig om een zo goed mogelijke vergunning te krijgen. Het is voor jouw eigen veiligheid, die van je omgeving en voor het aangezicht van de buurt. Wees daarom zo precies mogelijk met de papieren die je inlevert.
Subhan Constructiebureau Friesland
Heb jij een exacte constructieberekening nodig voor de aanvraag van een vergunning of voor je nieuwe bouwproject? Subhan Ingenieursbureau weet precies welke gegevens je nodig hebt. Laat niks aan het toeval over en schakel experts in om je verbouwing van A tot Z in goede banen te leiden. Neem nu contact op met de constructeurs van Subhan via telefoonnummer: 0527-856885.
Kan je goede hulp gebruiken bij het aanvragen van een bouwvergunning? Subhan Ingenieursbureau ondersteunt en begeleidt bij dit proces.