De voordelen van een ecologisch huis bouwen!
Wanneer jij je huis ecologisch bouwt of je bestaande woning duurzaam renoveert dan draag je al flink bij aan een beter milieu. En dat is mooi, want een beter milieu begint immers bij jezelf. Ecologisch en circulair bouwen is iets wat de laatste jaren een flinke opmars maakt. Dit komt doordat het heel wat voordelen oplevert wanneer je natuurlijke materialen gebruikt. Energiekosten zijn de grootste kostenpost qua uitgaven in een huishouden. Deze kosten zijn aanzienlijk lager wanneer je in een ecologisch huis woont. Wanneer er bij het bouwen van jouw droomhuis geïnvesteerd wordt in het gebruik van ecologische materialen dan ben je ervan verzekerd dat jullie woning ook in de toekomst aan de geldende normen blijft voldoen. Dit zorgt er weer voor dat jouw woning altijd zijn waarde blijft behouden. Is je interesse gewekt en wil je meer lezen over wat ecologisch bouwen precies inhoudt? Lees dan snel verder!
Table of Contents
ToggleWat is ecologisch huis?
Wat wij verstaan onder circulair bouwen is het gebruiken, hergebruiken en ontwikkelen van gebieden, gebouwen en infrastructuur zonder hierbij natuurlijke hulpbronnen uit te putten, het ecosysteem aan te tasten en hulpbronnen uit te putten. Oftewel; wij staan voor bouwen dat niet alleen bijdraagt aan het welzijn van mensen en dieren, maar ook nog economisch verantwoord is. Op elke plek, nu en in de toekomst.
Wanneer wij spreken van circulair bouwen dan bedoelen wij daarmee dat wij circulariteit toepassen op de bouw. Dit houdt in dat wij bij de totstandkoming van een gebouw er goed op letten dat er bijna geen nieuwe grondstoffen worden gebruikt en eventuele vervuiling nihil is. Dit proces trekken wij volledig in de breedte dus niet alleen voor de te gebruiken materialen, maar ook voor het ontwerp en de exploitatie van een gebouw.
Duurzaam bouwen
Bij ecologisch bouwen gaan energiezuinigheid en duurzaamheid hand in hand. Tijdens de bouw is het van belang dat het pand gunstig ten opzichte van de zon gebouwd wordt. Hierdoor zal het gebouw zoveel mogelijk zon krijgen via de zonnepanelen. Naast het gebruik van zonnepanelen is het belangrijk om materialen te gebruiken zoals baksteen, hout en leem. En vergeet ook zeker de warmteboiler niet. Kortom, wil je genieten van een gezond huis in een gezonde leefomgeving? Bouw dan ecologisch!
De voordelen
Ecologisch bouwen kent meerdere voordelen. Zo is het belangrijk om te doen omdat het de uitputting van natuurlijke grondstoffen tegengaat en de leefomstandigheden van mens en dier verbeterd. Wanneer jij je huis ecologisch bouwt dan houd je hiermee rekening met mens en milieu. En ben je ervan verzekerd dat jij jouw steentje bijdraagt om ook de volgende generaties te laten opgroeien in een schoon en veilig leefklimaat.
Uitstoot van woningen drastisch verlagen
Je huis ecologisch laten bouwen heeft als belangrijkste voordeel dat de CO2 - uitstoot drastisch verlaagt. Hiervan heb je niet alleen zelf profijt, maar ook de volgende generaties na jou. Je bouwt hiermee aan een groenere omgeving en verkleint jouw ecologische voetafdruk.
Besparen van energie – bespaar kosten
Wat ook een fijne bijkomstigheid is dat je niet alleen bespaart op energie, maar dit ook gelijk terugziet op je energienota! Wanneer je ervoor kiest om je huis ecologisch te bouwen dan zul je enorm besparen op water, energie en grondstoffen. Ook levert een woning die ecologisch gebouwd is veel meer op wanneer je deze doorverkoopt. Het is de investering dus dubbel en dwars waard.
Premies voor energiezuinig bouwen
Ecologisch bouwen doe je niet alleen! Er zijn vanuit de overheid meerdere financiële tegemoetkomingen en premies voor mensen die hun huis energiezuinig willen bouwen. Je kunt bijvoorbeeld een verminderde onroerende voorheffing aanvragen. Deze tegemoetkoming is afhankelijk van het E-peil van je woning. Ook krijg je een korting tussen de 50% tot 100% op je stedenbouwkundige aanvraag wanneer het E-peil van jouw woning maximaal E50 of E30 bedraagt.
Comfortabeler wonen
Een ecologisch huis zal ook je wooncomfort verhogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je vloerverwarming of de systemen die het klimaat van je woning van binnen volledig aanpassen naar jouw wensen. Zo zie je maar dat zuinigheid en comfort ontzettend goed samen gaan.
Ecologisch huis bouwen kosten
Een veelgestelde vraag die we vaak krijgen is: "Hoeveel kost het om een duurzaam huis te bouwen"? Het eco-isoleren van een woning in plaats van traditionele isolatie brengt een kleine meerprijs met zich mee. Voor houten huizen is het eenvoudig om de klassieke isolatie te vervangen door ecologische varianten. Ecologisch gebouwde houten huizen zijn veel minder ingrijpend dan traditionele bouwmethoden. De kosten van het bouwen van een duurzame woning zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van de woning en de grootte en ligging van het perceel. De kosten hangen ook grotendeels af van waar de woning is gebouwd. Ook het opleveringsniveau van de te bouwen woning bepaalt in hoge mate de prijs.
Kosten per fase
De bouw van een woning bestaat uit zes verschillende fasen: opstart, ontwerp, voorbereiding, bouwfase (ruw), oplevering en oplevering.
Hieronder staan per fase vermeld aan welke kosten je per fase moet denken. Dit zijn richtprijzen; complexe huizen zijn over het algemeen duurder, eenvoudige huizen zijn goedkoper. Hier is een ruwe manier om jouw eerste scan te doen om huisvestingsbehoeften en budgetten te vergelijken.
1. Initiatiefase
Voordat je begint met bouwen, dien je in het bezit te zijn van een kavel. Informatie over beschikbare kabels kan je raadplegen bij de gemeente. De kosten van een kavel varieert sterk, uiteraard afhankelijk van de grootte en locatie. De kosten die gemaakt worden tijdens de opstartfase zijn:
- Zelfbouwkavel aankoop
- Kosten voor financiering woning
2. Ontwerpfase
Houd tijdens de ontwerpfase rekening met een streefbedrag tussen de 10.000 en 20.000 euro. Deze kosten zijn afhankelijk van de complexiteit of eenvoud van het ontwerp. En natuurlijk de hoogte van de juridische kosten, die verschilt van gemeente tot gemeente. Dit bedrag omvat de volgende posten.
- Legekosten gemeente
- Constructieberekeningen constructeur
- Bouwkundige ontwerpen van de architect
- Opdracht installatie-adviseur
3. Voorbereidingsfase
Voordat met de bouw van start gaan moeten de nodige aansluitingen worden gemaakt. Aansluitingen van riolering, elektriciteit etc., maar ook het afsluiten van een CAR-verzekering. Een CAR-verzekering is een 'Construction All Risk' verzekering. Bereken deze waarde voor berichten tussen 2.500 en 5.000 euro.
4. Bouwfase (ruw)
Voor ruwbouw houden we rekening met een richtprijs van 600 tot 800 euro per kubieke meter bouwvolume. Deze prijs omvat het volgende:
- Grondwerk, fundering en ondervloer (exclusief eventuele palen)
- Constructie van ecologisch geïsoleerde houten frameconstructie met alle details en afdichtingen
- Plaats trappen en kozijnen met deuren en ramen. Glas plaatsen in kozijnen.
- Buitenkant afwerken, denk aan dakpannen, dakbedekking en gevelbekleding
- Binnenriolering, watervoorzieningsinstallaties, verwarmingssystemen, ventilatiesystemen en elektriciteit
- Afwerking van vloeren, timmerwerk en stucwerk
Het m3 bouwvolume kan worden berekend door de lengte, breedte en hoogte van de woning te vermenigvuldigen. Er wordt gerekend met de buitenafmetingen van het huis en het vanaf de grond opgebouwde volume. Een woning met een breedte van 6 meter, een lengte van 11 meter en een hoogte van 3,5 meter heeft een bouwvolume van 231 kubieke meter. Een aanzienlijk deel van de kosten is het verwarmingssysteem. De stap van energieneutraal bouwen is soms relatief klein, maar biedt wel de mogelijkheid tot groen onderpand.
5. Afbouwen
Na de ruwbouw volgt het afbouwen. Daarbij kun je het zo luxe of juist zo eenvoudig maken als je zelf wilt. De kosten voor de afbouwfase zijn dan ook nader te bepalen. De afbouwfase bestaat uit de volgende onderdelen.
- Tegel-, schilder en interieurwerk
- Sanitair en keuken
6. Na oplevering
Zodra jouw ecologische of duurzame woning gebruiksklaar en compleet is, kun je de woning gaan vullen (platgezegd). Je kan ervoor kiezen om het zelf te doen of uit te besteden. Denk aan de volgende punten:
- Het interieur
- Tuin
- Overige inrichting
Wat betreft de initiatie- en voltooiingsfase, de kosten van de opleveringsfase zijn ook afhankelijk van veel verschillende factoren. Daarom kunnen we er geen richtbedrag voor afgeven. Vergeet deze kosten niet mee te rekenen in jouw balans!
Ecologisch bouwen vraagt om een investering…
Het is even een uitgave om je huis ecologisch te bouwen. De kosten zijn nu eenmaal veel meer dan bij het bouwen van een gewoon huis. Gelukkig verdien je deze kosten snel weer terug. Zo liggen de kosten voor elektriciteit, water en verwarming stukken lager, en dit zie je terug op je energienota! Maar het is ook zeker een verstandige keuze voor de toekomst. De overheid scherpt de energievoorwaarden op nieuwbouwhuizen steeds verder aan. Hierdoor is ecologisch bouwen enorm booming aan het worden! Het mag dan nog wel niet de norm zijn, maar dat zit er wel aan te komen over enkele jaren. Wanneer je nu een niet-ecologische woning zult bouwen dan is deze woning over 10 jaar minder waard. Jouw woning verbruikt dan veel meer energie dan huizen die wel ecologisch gebouwd zijn. Dus wanneer jij investeert in ecologische maatregelen zorgt deze investering ervoor dat jouw woning niet in waarde zal dalen.
Plannen voor het ecologisch bouwen van een woning?
Bij het ecologisch bouwen van een woning komt veel kijken. Het is niet alleen de aanschaf van duurzame zonnepanelen of andere materialen. Er zijn ook veel toepassingen waar je rekening mee moet houden voor, tijdens en na het energiezuinig bouwen. Probeer dit niet zelf op te lossen, maar neem een specialist in de arm. Je bent bij Subhan Ingenieursbureau aan het juiste adres. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek: 0527-856885 of info@subhan.nl.
Meer blogs lezen