Momenteel verbruikt de bouw maar liefst 40% van de beschikbare energie en 50% van alle grondstoffen. Ook komt het percentage van 40% van al het afval uit de bouw. Voor een positief effect op de duurzaamheid is het nodig dat de bouw veranderingen gaat doorvoeren in haar processen. De term ‘circulair bouwen’ is ontzettend populair in de bouwsector momenteel. Deze transitie kan geen doorgang vinden zonder (inter)nationale ketenpartners. Denk hierbij aan slopers, financiers, toeleverende industrie, architecten maar ook onderwijs en de wetenschap. Opdrachtgevers zullen genoodzaakt zijn om circulair in te kopen door bijvoorbeeld in aanbestedingen te gunnen in circulariteit. Er zijn een hoop knelpunten en discussies die nog opgelost moeten worden, maar er kan heel veel, en dat gebeurt ook!
Subhan Ingenieursbureau neemt je graag mee in de wereld van circulair bouwen.
Wat is circulair bouwen?
Wat wij verstaan onder circulair bouwen is het gebruiken, hergebruiken en ontwikkelen van gebieden, gebouwen en infrastructuur zonder hierbij natuurlijke hulpbronnen uit te putten, het ecosysteem aan te tasten en hulpbronnen uit te putten. Oftewel; wij staan voor bouwen dat niet alleen bijdraagt aan het welzijn van mensen en dieren, maar ook nog economisch verantwoord is. Op elke plek, nu en in de toekomst.
Wanneer wij spreken van circulair bouwen dan bedoelen wij daarmee dat wij circulariteit toepassen op de bouw. Dit houdt in dat wij bij de totstandkoming van een gebouw er goed op letten dat er bijna geen nieuwe grondstoffen worden gebruikt en eventuele vervuiling nihil is. Dit proces trekken wij volledig in de breedte dus niet alleen voor de te gebruiken materialen, maar ook voor het ontwerp en de exploitatie van een gebouw.
De reden(en) waarom circulair belangrijk is
Door circulair te bouwen, putten grondstoffen minder snel uit, vanwege het sluiten van materialenketen. Dit wordt veroorzaakt doordat het hergebruik van materialen voorop staat bij circulair bouwen. Ook wordt de uitstoot van CO2 verminderd, omdat er geen nieuwe materialen meer worden geproduceerd en we energiezuinig bouwen. Dit doen we allemaal voor het behoud van onze mooie planeet. Naast duurzaamheid heeft het hergebruik van materialen ook de nodige financiële voordelen en dan met name voor projectontwikkelaars. Wanneer er enkel en alleen nog maar circulair gebouwd zou worden dan kunnen zij hun nieuwe projecten gaan ontwikkelen met gebruik van de materialen van vorige projecten. Dit proces kan tot in de eeuwigheid door blijven gaan. Maar er is nog meer financieel voordeel te behalen!
Materialen hergebruiken is natuurlijk ontzettend mooi en duurzaam, maar nog mooier is het als je zelfs het hergebruik kunt uitstellen. Dit kan wanneer architecten hun ontwerpen zo functieloos mogelijk maken. Met andere woorden; een gebouw dusdanig ontwerpen dat het in de toekomst eenvoudig een andere functie kan krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwerpen van wanden die makkelijk te verplaatsen zijn en door het slim uittekenen van de leidingen. Hierdoor is het mogelijk dat bijvoorbeeld een kantoorgebouw, wanneer het geen waarde meer heeft voor de projectontwikkelaar, omgevormd wordt tot een appartementsgebouw. Er wordt dan dus gekozen voor hergebruik van het gebouw in plaats van het te slopen! Op deze manier behoudt een gebouw wél zijn waarde voor de projectontwikkelaar. Ook particulieren zullen blij zijn met deze ontwikkeling. Zij kunnen op deze manier makkelijker hun huis verkopen omdat het renoveren van hun huis minder ingrijpend zal zijn. Toekomstige kopers kunnen dan weer meer geld uitgeven aan het pand zelf.
Voorbeelden van circulair bouwen
Als bouwend Nederland nog niet super lang bezig met circulair bouwen, maar toch zijn er al een aantal bijzondere projecten opgestart en afgerond. Deze projecten, waar wij zelf geen steentje aan hebben bijgedragen, delen we met je:
Tij, Stellendam, Ro&Ad en Rau, 2019
Tij is een vogelobservatorium in Stellendam, Zeeland. In Finland werd het computergestuurd uitgefreesd in hout en in 400 onderdelen per boot naar Stellendam vervoerd, daar gemonteerd en met lokaal riet bekleed. Volledig demontabel, modulair en van natuurlijk materiaal, dus in hoge mate circulair.
Bron: RO/AD architecten
Savannehuis Blijdorp, Rotterdam, LAM architecten, 2008
Het staat er al een tijdje, maar blijft een geweldig voorbeeld van natuurlijk circulair bouwen. Echter hadden we het toen niet over circulair, maar gewoon hergroeibaar en biobased. Natuurlijke materialen, passend bij de gebruikers, de giraffen, en verwarmd door een houtstook van resthout uit het park.
Bron: Lam architecten
Brugbedieningscentrum Swettehûs in Leeuwarden
Brugbedieningscentrum en steunpunt het Swettehûs in Leeuwarden is een ambitieus circulair project waarin Provincie Fryslân samenwerkt met Bouwgroep Dijkstra Draisma, lid van Circulair Friesland. Het Swettehûs wordt gebouwd zonder gebruik van nieuwe grondstoffen en zal zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie.
Bron: Circulair Friesland
Plannen voor het verduurzamen van je woning?
Bij het circulair bouwen komt veel kijken. Het is niet alleen de aanschaf van duurzame zonnepanelen of andere materialen. Er zijn ook veel toepassingen waar je rekening mee moet houden voor, tijdens en na het circulair bouwen. Probeer dit niet zelf op te lossen, maar neem een specialist in de arm. Je bent bij Subhan Ingenieursbureau aan het juiste adres. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek: 0527-856885 of info@subhan.nl.