Zelfbouw huis bouwen? Dit stappenplan helpt je!
Ben je het zat om in een huis te wonen dat niet aan je wensen voldoet? Als je er ooit over gedacht hebt om je droomhuis van de grond af op te bouwen, ben je niet de enige. Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor zelfbouw. Zelfbouw biedt een geweldige kans om een huis te creëren dat perfect aan je behoeften voldoet, maar het brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Omdat zelfbouwprojecten meestal ondernemingen van lange adem zijn, is er vaak een risico van onverwachte ontwikkelingen die de opleverdatum kunnen beïnvloeden. Bovendien moeten zelfbouwers voorbereid zijn op eventuele vergunningen of goedkeuringen die volgens Bouwbesluit nodig kunnen zijn.
Maar ondanks deze uitdagingen kan zelfbouw een lonende ervaring zijn die resulteert in een werkelijk uniek huis. Dus als je op zoek bent naar iets anders, waarom dan niet zelfbouw overwegen? Je zult misschien verbaasd zijn over wat je kunt bereiken. Als het op het bouwen van je eigen huis aankomt, moet je met veel rekening houden. Met onze stap-voor-stap aanpak lopen we met je door alles waar je aan moet denken bij de bouw van je huis. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Table of Contents
ToggleWat is zelfbouw precies?
Je eigen huis bouwen is voor veel mensen een lang gekoesterde droom. En dankzij een aantal factoren - van een toename in de beschikbaarheid van bouwgrond tot een groeiend aantal zelfbouw hypotheekproducten - wordt die droom steeds haalbaarder. Maar wat is zelfbouw nu precies, en wat zijn de belangrijkste dingen waarmee je rekening moet houden als je overweegt een project aan te nemen?
Zelf bouwen is, heel eenvoudig, het proces van het ontwerpen en bouwen van je eigen huis zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar of bouwer. Je zult een beroep moeten doen op een architect en andere vaklui om je visie in werkelijkheid om te zetten, maar je hebt volledige controle over elk aspect van het ontwerp- en bouwproces. En dat betekent dat je een huis op maat kunt maken dat perfect aan je behoeften en smaak beantwoordt.
Natuurlijk is zelf bouwen niet zonder uitdagingen. Het project vergt een aanzienlijke investering van tijd, geld en moeite - en niet te vergeten een flinke portie geduld! Maar voor wie bereid is de uitdaging aan te gaan, biedt zelfbouw een enorm lonende ervaring. Niet alleen zul je eindigen met een mooi en uniek huis, maar je hebt ook de voldoening te weten dat je het zelf gemaakt hebt.
Daarnaast is er een groepsversie van zelfbouw: collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Je kunt met een verzameling individuen bouwgrond kopen. Jullie ontwikkelen en bouwen samen meerdere woningen bij elkaar.
1. Voorbereiding en planning
Je eigen huis bouwen is een geweldige manier om je dromen waar te maken. Het proces van zelf bouwen geeft je de kans om een ruimte te creëren die helemaal aan je behoeften en voorkeuren is aangepast. Het is echter belangrijk om realistisch te zijn over de kosten en de tijdsbesteding die zo'n project met zich meebrengt. Het inhuren van een professional om je door het proces te begeleiden kan een verstandige investering zijn, want die kan je onschatbare expertise en hulp bieden. Met zorgvuldige planning en uitvoering kan zelf bouwen een enorm mooie ervaring zijn die leidt tot de creatie van je eigen droomhuis. Denk vooraf goed na over:
- De plaats van je bouwgrond
- De type woning
- De eisen van de gemeente
- Partijen om in te schakelen
- Het budget
- Je planning
Je zult met veel mensen moeten communiceren, zoals de aannemer, een architect, de bank, en de gemeente. Elke partij heeft zijn eigen deadline voor het maken van een ontwerpen van bouwkundige tekeningen, berekenen van bouwkundige constructies, het kiezen van een hypotheek, en het indienen van een aanvraag ter goedkeuring. Stem het daarom goed op elkaar af.
2. Reserveren bouwgrond
Ligging, grootte, en prijs zijn allemaal belangrijke factoren die je beslissing kunnen beïnvloeden. Een van de belangrijkste dingen om te overwegen is echter of de grond geschikt is voor je behoeften. Als je bijvoorbeeld een nieuw huis wilt bouwen, moet je zeker weten dat de grond bestemd is voor bewoning. Als je eenmaal een stuk land gevonden hebt dat aan je criteria voldoet, is het belangrijk snel te handelen. In veel gevallen kun je het land voor een bepaalde tijd reserveren, zodat je de gelegenheid krijgt het volledig te onderzoeken voor je een definitieve beslissing neemt. Aan deze periode is meestal een vergoeding verbonden, maar het is de moeite waard om te weten dat je het alleenrecht hebt om het eigendom te kopen. Reserveringstermijnen geven je de tijd die je nodig hebt om er zeker van te zijn dat het land perfect is voor je behoeften, en ze geven je gemoedsrust in de wetenschap dat je je droomhuis niet zult mislopen.
Bouwgrond in Urk voor tweekapper woning.
3. Ontwerp van zelfbouw woning
Als je een nieuw huis wilt bouwen, is het belangrijk dat je de juiste vakman kiest om te helpen met het ontwerp. Wil je veel keuzevrijheid en de mogelijkheid om het ontwerp aan je specifieke behoeften aan te passen? In dat geval kun je beter een architect inhuren. Hoewel deze optie meestal duurder is, heb je meer controle over het eindresultaat. Als je een budgetvriendelijker optie zoekt, kun je een catalogusbouwer kiezen. Deze bouwers hebben een "catalogus" van verschillende woningtypes waaruit een keuze kunt maken. Het ontwerp is meestal compleet, maar er kan enige flexibiliteit zijn om aanpassingen te maken naar je voorkeuren. Welke optie je ook kiest, het is belangrijk je onderzoek te doen en je ervan te vergewissen dat je met een gerenommeerde vakman werkt.
Ontwerp van 18 riante nieuwbouw woningen Nagele.
4. Vergunning voor je woning
Telkens als je van plan bent een huis te bouwen, zal je een omgevingsvergunning van de gemeente moeten aanvragen. Maar nog voor je met de aanvraag begint, is het belangrijk je ervan bewust te zijn dat het hele proces enige tijd in beslag kan nemen, vooral als een van je buren bezwaar maakt tegen de plannen. Je moet het ontwerp van je huis voltooid hebben voor je een aanvraag voor een bouwvergunning kunt indienen. De gemeente zal dan de plannen bekijken om te zien of ze voldoen aan de eisen van o.a. het bestemmingsplan en het verschijningsbeleid. Als alles klopt, dan zou je je vergunning moeten kunnen krijgen en aan de bouw van je droomhuis kunnen beginnen.
5. Financiering zelfbouw huis
Daarnaast moet de bouw van je huis gefinancierd worden. Je financiële situatie is van invloed op hoe je je huis ontwerpt, waar het gebouwd wordt en hoeveel het gaat kosten. Zoek daarom eerst uit hoeveel je mag lenen. Je kunt dit doen door naar je inkomen en vermogen te kijken en op basis daarvan een realistische berekening van de maximale hypotheek te maken. Je kunt ook naar je kredietwaardigheid kijken. Dit geeft je een indicatie van het maximum bedrag dat je van de lener kunt lenen. Als je weet hoeveel je kunt besteden, is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikt eigendom. Houd er rekening mee dat de waarde van het eigendom in de loop van de tijd kan stijgen of dalen, dus is het belangrijk een eigendom te kiezen waar je blij mee bent, ongeacht de toekomstige waarde. Als je een geschikt eigendom gevonden hebt, is het tijd om de hypotheekaanvraagprocedure te beginnen.
Een van de dingen die je hypotheekverstrekker zal willen zien is een afbouwgarantie of insolventieverzekering. Dit helpt om hun investering te beschermen voor het geval de aannemer failliet gaat. De geldschieter zal ook een ondertekend contract willen zien, dat hem een idee geeft van de kosten die ermee gemoeid zijn. Bovendien moet de omgevingsvergunning al afgegeven zijn. Tenslotte zal de geldschieter vragen om een taxatierapport, gebaseerd op de bouwtekeningen. Voorbereid zijn met al deze documenten zal helpen om de hypotheekaanvraag vlot te laten verlopen.
De geldschieter vraagt ook naar inkomensgegevens en eventuele andere financiële verantwoordelijkheden. Het is aan het oordeel van elke hypotheekverstrekker of ze willen dat je meer papierwerk inlevert, dus wees bereid dit met je hypotheekadviseur te overleggen.
6. Koop kavel
Als je het perfecte stuk land gevonden hebt en de reserveringstermijn verstreken is, is het tijd om het koopcontract te tekenen. Dit document bindt je wettelijk het eigendom te kopen voor de overeengekomen prijs. Hoewel je je misschien zeker voelt bij je beslissing, zijn er altijd enkele onzekerheden die bij elke onroerend goed transactie komen kijken. Daarom is het belangrijk in het contract een clausule op te nemen die je in staat stelt je uit de koop terug te trekken als aan bepaalde voorwaarden niet voldaan is. Bijvoorbeeld als je nog wacht op de definitieve goedkeuring voor je bouwlening of als de omgevingsvergunning voor de bouwplaats nog niet goedgekeurd is. Op deze manier kun je zonder financiële boetes van de koop aflopen als de dingen niet gaan zoals gepland.
In de koopovereenkomst staat ook de aanstellingsdatum van de notaris, en een tijdschema voor wanneer de eigendom zal worden overgedragen. Op die dag word je officieel de eigenaar van het land en ben je verantwoordelijk voor de volledige betaling van de koopprijs. Zorg er dus voor dat je financiering voor die tijd in orde is. Als alles vlot verloopt, gefeliciteerd! Je bent op weg naar de bouw van je droomhuis.
7. Aannemingsovereenkomst
Als je klaar bent om je droomhuis te bouwen, is het belangrijk dat je een aannemer kiest die een SWK, Woningborg, of BouwGarant garantie- en waarborgregeling kan bieden. Je bent dan beschermd tegen onverwachte uitgaven als de aannemer tijdens het project failliet gaat. Bij Subhan Ingenieursbureau helpen we je graag de juiste aannemer voor de klus te kiezen. We raden je aan zowel de koopovereenkomst als het bouwcontract door een deskundige te laten controleren voor je iets ondertekent. Met onze hulp kun je er zeker van zijn dat je nieuwe huis alles zal zijn wat je ooit gewild hebt.
8. Start met je zelfbouw
De bouw van je nieuwe huis kan eindelijk beginnen! Maar voor de eerste steen gelegd wordt, moeten er eerst nog een paar dingen gebeuren. De eigendomsoverdracht van het land moet voltooid zijn, en je moet een onaantastbare milieuvergunning hebben gekregen. Als deze twee dingen in orde zijn, kan de bouw beginnen. Als je ervoor kiest de voortgang en kwaliteit te controleren, doe dat dan met een controle tijdens de bouw. Door een deel van de aanneemsom te betalen naarmate de bouw vordert, kun je er zeker van zijn dat de klus naar jouw tevredenheid geklaard wordt. Met deze stappen uit de weg kun je eindelijk achterover leunen en zien hoe je droomhuis vorm krijgt.
Nieuwbouw woning in Steenwijk.
9. Oplevering van je woning
Als je huis klaar is zal de aannemer je uitnodigen voor een rondgang door het pand. Dit is om te verzekeren dat alles volgens het contract gebouwd werd, en om eventuele schade of gebreken op te sporen. Deze punten worden genoteerd op een opleveringsrapport. Dit rapport wordt ondertekend door de aannemer en jij. De aannemer is dan verantwoordelijk voor de reparatie van deze punten. Als de reparaties zijn uitgevoerd, krijg je de sleutel van je nieuwe woning.
Vergeet niet je eigendom zo snel mogelijk te verzekeren. Je kunt in deze situatie de wettelijke 5% regel in je voordeel gebruiken. De aannemer heeft nog geen toegang tot de laatste 5% van de contractprijs, dus dit kan als hefboom gebruikt worden om hem zover te krijgen dat hij eventuele gebreken repareert.
Oplevering tweekapper in Urk, met behulp van constructeur Urk.
Zelfbouw realiseren met Subhan Ingenieursbureau
Ben je op zoek naar een ingenieursbureau om je te helpen je droomhuis te bouwen? Zoek niet verder, want Subhan ingenieursbureau is er om je te helpen! We zijn gespecialiseerd in zelfbouwprojecten en kunnen je bij elke stap van het proces helpen. Van het ontwerpen van je huis, maken van constructieberekeningen tot het toezicht houden op de bouw, we zijn er bij elke stap die je zet. Ons team van deskundigen werkt met je samen om een ontwerp te maken dat perfect bij je behoeften en budget past. Plus, onze jarenlange ervaring betekent dat we weten hoe we de klus snel en efficiënt kunnen klaren - zodat je zo snel mogelijk in je nieuwe huis kunt gaan wonen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis consult!
Meer blogs lezen